Geriatrie Fysiotherapie

Oud worden is mooi, maar oud zijn is niet altijd even gemakkelijk, gezien de vaak complexe gezondheidsproblemen die op latere leeftijd op kunnen treden. Geriatrie fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die zich richt op de zorg van

–  de kwetsbare ouderen, patiënten met een hoge biologische leeftijd

–  patiënten met complexe gezondheidsproblematiek, veelal met een atypische en onduidelijke presentatie.

Vaak ervaren mensen problemen met bewegen naarmate ze ouder worden of te maken krijgen met een of meerdere, vaak chronische aandoeningen waardoor er verlies van zelfstandigheid en mobiliteit optreedt. Chronische aandoeningen die vaak ontstaan zijn bijvoorbeeld:

–          hartfalen,

–          COPD (chronische longziekte),

–          diabetes,

–          artrose,

–          osteoporose,

–          dementie,

–          beroerte,

–          de ziekte van Parkinson.

Het gevolg is vaak dat ouderen taken uit handen moeten geven en niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen, wat van grote invloed is op de kwaliteit van leven.

De geriatriefysiotherapeut richt zich tijdens de behandeling niet alleen op de ziekte of aandoening zelf, maar probeert het gehele functioneren in het dagelijks leven zo optimaal mogelijk te laten verlopen met als belangrijke voorwaarde kwaliteit van leven en participatie (deelname) in de samenleving. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie en training, advies en begeleiding betreft dagelijkse handelingen, transfers en (loop)hulpmiddelen om het functioneren thuis gemakkelijker te laten verlopen. Daarnaast is advies over preventieve maatregelen en bewustwording van eventuele risico’s die men tegen kan komen van belang. Hierbij kan men denken aan leren hoe iemand het beste in huis en buitenshuis kan bewegen, hoe ze gemakkelijk uit een stoel of uit bed op kunnen staan, valpreventie-training en preventieve beweegprogramma’s voor ouderen.
Samenwerken met andere disciplines zoals ergotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten en psychologen behoort ook tot de taak van een geriatrisch fysiotherapeut om samen met de patiënt tot een zo goed mogelijke behandeling te komen. Tevens is het begeleiden en het geven van advies aan andere gezinsleden, mantelzorgers en verpleging/verzorging ook een belangrijke rol van de geriatrisch fysiotherapeut.

Binnen de Praktijk voor Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk zijn er meerdere therapie- en trainingsmogelijkheden voor de oudere patiënt. Dit zijn onder andere oedeemtherapie, bekkenfysiotherapie, COPD groepen, Reumagroepen. Wanneer er sprake is van complexe zorgvragen, zal er altijd overleg met de geriatrisch fysiotherapeut zijn.

Ook is het mogelijk om aan uw conditie te werken in de SeniorenFitgroep 55+.

Voor een overzicht van de particuliere tarieven zie de link Particuliere tarieven.

 

 

Zoeken