Plagiocephalometrie: Meten Van “scheve Hoofdjes”

Plagiocephalometrie (PCM) is een betrouwbare meetmethode om de vorm van de schedel van uw kindje op eenvoudige manier te meten. Op deze manier kunnen we een duidelijk beeld krijgen van de mate van afplatting. PCM wordt gebruikt om vast te stellen hoe ernstig de afplatting is en als evaluatieve meting om te bepalen of de afplatting minder wordt (ten opzichte van een vorige meting). 

Het uitvoeren van PCM gaat op de volgende manier:

  1. Met een meetlint meet de therapeut de omtrek van het hoofd van uw kindje. 
  2. Een bandje thermoplast wordt zacht gemaakt door dit in een ovenschaal met kokend heet water te leggen. Thermoplast is materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt, wanneer het afkoelt wordt het langzaam weer hard.
  3. Het bandje wordt op maat geknipt.
  4. Wanneer het bandje tot kamertemperatuur is afgekoeld wordt het aangebracht om het hoofd van uw kindje. 
  5. Als het bandje hard genoeg is geworden, wordt heel precies de locatie van de neusbrug en beide oren bepaald en afgetekend op het bandje. 
  6. Als het bandje helemaal hard is geworden wordt het van het hoofd afgenomen.
  7. Op de praktijk wordt het bandje verder uitgetekend en gekopieerd op papier. De kinderfysiotherapeut kan nu precies de mate van afplatting meten en uitrekenen. 
  8. De uitslag van de PCM zult u telefonisch of bij de eerstvolgende afspraak krijgen.

Wanneer uw kind bij ons onder behandeling is vanwege een voorkeurshouding zullen we de eerste afspraak nog geen PCM-meting uitvoeren. De eerste afspraak nemen we de tijd voor een intake gesprek en geven we alvast wat adviezen en oefeningen. Bij de tweede afspraak wordt meestal een PCM-meting uitgevoerd. Deze meting herhalen we aan het eind van het behandeltraject om het beloop van de afplatting in kaart te brengen.  

 

Zoeken