Mirjam Muntinghe-Oldenhof

In 1994 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeute aan de Hanze Hogeschool Groningen en sinds 1996 werkzaam in de Praktijk voor Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk.

Na mijn opleiding heb ik Cyriax aan de Ned. Academie voor Orthopedische Geneeskunde gevolgd. Tevens heb ik Medisch Fitness afgerond en cursussen over bekkenbodemproblematiek en over bekkenklachten tijdens de zwangerschap gevolgd.

Namens de praktijk zit ik in het Reuma en Arthrose netwerk Friesland; een provinciaal samenwerkingsverband van fysiotherapeuten die affiniteit hebben met het begeleiden van patiënten met reuma (o.a. reumatoide artritis, ziekte van Bechterw en artrose). (www.reumanetwerkfriesland.nl).

Daarnaast heb ik mij gericht op Kinetic Control, een Evidence based concept uit Australie voor onderzoek en behandeling van functie- en bewegingsstoornissen. Na een analyse van bewegingspatronen wordt een oefenprogramma opgesteld om de balans te herstellen tussen verschillende spiergroepen. Deze bewegings- en stabilisatietraining kan een goede aanvulling zijn op manueeltherapie en de behandeling van triggerpoints (manueel of middels dry needling).

De complexiteit van het schoudergewricht vind ik erg interessant. Dit is de reden dat ik in de loop der jaren meerdere cursussen heb gevolgd over het onderzoek en de behandeling van patiënten met schouderklachten (o.a. bij Dr. J.D. Stenvers en bij prof. dr. Ann Cools). Na het volgen van de cursussen van het Schoudernetwerk Nederland ben ik lid geworden van het Schoudernetwerk Friesland. Binnen dit netwerk is een nauwe samenwerking met de orthopeden in de regio Friesland en Groningen (collega Marten Bouma is lid van Schoudernetwerk Noord, Groningen). Kijk ook bij behandelingen en schoudernetwerk.

Sinds 2015 ben ik aangesloten bij ClaudicatioNet. Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten voor de behandeling van patienten met Claudicatio intermittens (etalagebenen).

Voor een betere begeleiding van deze patiëntencategorie heb ik in 2018 de cursus voor leefstijlcoaching afgerond. Tijdens de behandeling zal naast looptraining en kracht- en conditietraining ook veel aandacht zijn voor verandering van de leefstijl. Denk hierbij aan meer Bewegen, stoppen met Roken, aandacht voor Alcoholgebruik en gezonde Voeding en Ontspanning (de zgn. BRAVO factoren). Kijk ook bij behandelingen/claudicatio

Tijdens de behandeling vind ik het belangrijk dat de patiënt goed inzicht krijgt in zijn/haar klachten en actief betrokken is bij het herstel, mede om klachten in de toekomst te voorkomen.

In 2021 heb ik de opleiding tot oedeemtherapeut gevolgd en behandel op de praktijk mensen die vochtophoping in (delen van) hun lichaam hebben. Dit kan ontstaan na een operatie of bij bepaalde aandoeningen. De behandeling bestaat uit specifieke behandeltechnieken en zwachtelen. Kijk hier voor meer informatie.

BIG nr. 09044174804

Klanten aan het woord over Mirjam Muntinghe-Oldenhof:

Zoeken