November 2017 Arlette in de spotlights

Even voorstellen:

Mijn naam is Arlette Gerritsen en sinds februari 2015 ben ik werkzaam bij Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk.  In oktober 2017 ben ik afgestudeerd tot MSc. Geriatriefysiotherapeut waar ik een 3-jarige opleiding voor heb gevolgd. De geriatrie-fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare mensen met een hoge leeftijd die te maken hebben met complexe problematiek. Hierin spelen mogelijk chronische aandoeningen een rol waar ik deze maand meer over ga vertellen. Mijn behandelingen bestaan uit advies, therapie en training.

Advies in de juiste zorg, hulpmiddelen, handelingen en transfers.
Therapie in de vorm van een oefenprogramma onder andere gericht op vallen, krachtverlies en kwetsbaarheid.
Training in de vorm van oefengroepen waarin ik mij ook richt op preventie, zodat de oudere patiënt zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Arlette vertelt over haar werkzaamheden als geriatrie fysiotherapeut:

Vanaf ons 25e levensjaar neemt de spierkracht ieder jaar af, maar vanaf 70 jaar gaat dat sneller. Dit kan voor problemen zorgen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Wat vooral afneemt is de kracht die nodig is bij bijvoorbeeld het opstaan uit de stoel of het traplopen omdat dit veel kracht vraagt op één moment. De kans is groot dat ouderen de activiteiten blijven doen die ze altijd deden, maar dat het lichaam hier niet genoeg kracht voor heeft, dit kan leiden tot overbelasting van een lichaamsdeel, met als gevolg dat men pijn ervaart. Spierkracht is bij iedereen, ook bij ouderen goed trainbaar door middel van krachttraining

Valpreventie ‘Veilig op eigen benen’.
Jaarlijks vallen 1 op de 2 mensen boven 65 jaar in huis. En daarvan heeft 5% boven de 65 jaar een botbreuk. Bij of na een (tijdelijke) ziekenhuisopname of verpleeghuisopname is de valkans nog weer groter. Er zijn verschillende risicofactoren waardoor de kans op een val vergroot is. Gelukkig is er voor een groot deel van deze risicofactoren een oplossing. De Geriatriefysiotherapeut kan deze risicofactoren in kaart brengen en helpen naar de oplossing. Bewegen is een belangrijke behandeling. Door kracht, evenwicht en conditie te trainen ontstaat er een kleinere kans om te vallen.

 

Zoeken