April 2018 Klaas in de spotlights

Mijn naam is Klaas Korf. Oorspronkelijk kom ik uit Harderwijk, maar ik ben opgegroeid in Lemmer en inmiddels al een tijd wonend in het mooie Groningen. In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met basketballen en wanneer de mogelijkheid er is ga ik graag de bergen op om te skiën. Tijdens mijn afstuderen heb ik ervaring op mogen doen in de sport als fysiotherapeut van het Nederlands basketbalteam tot en met 20 jaar. Voor mij was dit een mooie kans om in mijn eigen sport kennis te maken met het vak. Tijdens deze periode was ik o.a. verantwoordelijk voor de fysieke gesteldheid van de selectie tijdens trainingskampen en kampioenschappen. In december 2014 ben ik begonnen met het werken bij de Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk als algemeen fysiotherapeut en sportfysiotherapeut.

 

Door deze eerdere ervaringen is voor mij het werken met sport-gerelateerde klachten flink aangewakkerd en na het volgen van verschillende cursussen ben ik in 2016 begonnen met de Masteropleiding in de Sportfysiotherapie aan het SOMT te Amersfoort. Ik had de behoefte om mijn interesses ook op wetenschappelijk niveau kracht bij te zetten. Als Master sportfysiotherapeut i.o. ben ik gespecialiseerd in sport-gerelateerde blessures, sportdiagnostiek, behandeling, revalidatie, bewegingsanalyses en trainingsopbouw.

 

Van competitief spelen tot recreatief meedoen of van in het veld staan tot langs de kant kijken en meeleven, heel veel mensen hebben wel iets met sport. Sport zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn en blijven. Mocht u toch hinder ondervinden tijdens het sporten dan kan ik als sportfysiotherapeut u mogelijk helpen.

 

Mijn werkzaamheden richten zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. Als sportfysiotherapeut weet ik wat er met het lichaam gaande is, wanneer u geblesseerd raakt. Ik begrijp ook waarom sport belangrijk voor u is. Als sportfysiotherapeut behandel ik ook mensen die weer aan sport willen gaan doen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Kortom, als sportfysiotherapeut voorzie ik u van advies op maat.

 

Mocht u vragen hebben over uw sport, of graag advies willen bij evt. blessures? Tweemaal per week houd ik een sportspreekuur waarmee u met deze vragen terecht kan. Dit is op maandag van 17.00-17.30 bij FitNow! in Kollum en op dinsdag van 18.30 – 19.00 op locatie Sport Je Fit te Grijpskerk.

 

Later deze maand vertel ik meer over mijn werkzaamheden in de dagelijkse praktijk.

 

Werkzaamheden van de (sport-) fysiotherapeut

Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden zie ik voornamelijk (sport-gerelateerde) klachten aan schouder, rug, heup, knie en enkel. Wanneer u tijdens het sporten een blessure oploopt en langs komt voor een intake, zullen we middels een vraaggesprek en onderzoek proberen te achterhalen wat uw klachten veroorzaakt en hoe deze zijn ontstaan.

 

Bij sport-gerelateerde klachten is het van belang om naast het reguliere onderzoek ook een analyse van de desbetreffende sport en de sporter te doen. De belasting die er tijdens het sporten op het lichaam wordt losgelaten kan mogelijk zwaarder zijn dan andere dagelijkse activiteiten. Middels de analyse van de sport probeer ik in kaart te brengen wat de specifieke eisen zijn die uw sport van uw lichaam vraagt. Daarnaast zal ik uw sport – specifieke bewegingen analyseren om te kijken of ik daarmee uw klachten, i.c.m. met het onderzoek, beter kan verklaren.

 

Voor deze analyse gebruik ik een video-app. Deze app legt uw beweging vast en door deze vertraagd af te spelen kunnen wij uw beweging beter analyseren.

 

Elke sporter of individu beweegt op zijn of haar eigen manier en daarmee bestaat er ook niet zo snel iets als ‘goed’ of ‘fout’ bewegen. Neem de discussie die vaak ontstaat over het hardlopen met landing via de hak of juist op de voorvoet. Beide manieren hebben juist hun voordelen en geven per definitie niet direct blessures. Wel zijn er ondanks deze individuele variabelen in iedere beweging componenten te zien, die stabiel moeten wezen om een beweging soepel en efficiënt te laten verlopen. Deze componenten zijn goed in kaart te brengen middels deze video-analyse.

 

Als voorbeeld nemen wij een hardloopster met heupklachten, die ik kort geleden in de praktijk zag. Zij ervaarde tijdens en na het hardlopen klachten aan de heup en dit hinderde haar tijdens trainingen en in de opbouw in afstand. Na de intake heb ik haar looptechniek samen met haar geanalyseerd, waar op te zien was dat een aantal componenten in haar manier van lopen niet efficiënt was. Hierdoor worden spieren en gewrichten zwaarder belast dan nodig is. Samen met een snelle opbouw in trainingsbelasting, leidde dit mogelijk tot haar heupklachten.

 

Na het kort behandelen van de aangedane spieren heb ik op basis van deze analyse een oefenprogramma voorgeschreven om aan deze componenten te werken. Zij is hier vervolgens zelf mee aan de slag gegaan en na een korte tijd gaf zij aan sneller en weer klachtenvrij te lopen. Op de video-analyse konden wij dit bevestigen door de nieuwe beelden naast de oude te leggen en waren de verschillen goed te zien.

 

Mocht u meer willen weten over sport en bewegingsanalyse en of dit verband houdt met uw klachten? Dan bent u van harte welkom op het (sport)spreekuur. Dit is op maandag van 17.00-17.30 op de praktijk aan de Anjen 2 in Kollum en op dinsdag van 18.30 – 19.00 op locatie Sport Je Fit te Grijpskerk. Natuurlijk kunt ook (zonder verwijzing van een arts) een afspraak maken door te bellen naar de praktijk of aan te melden via de website.

Zoeken