Logo

Week van de Motoriek

De week van 7-10 november 2022 is de Week van de Motoriek. Het thema is: Jong geleerd, oud gedaan.

Onze collega’s volgen de verschillende webinars en berichten daar dagelijks over:

 

Janneke heeft maandag gekeken naar het webinar Ouderdomsmotoriek:

MOTORIEK BIJ OUDEREN | Veranderingen in motoriek bij ouderen zijn onder andere:

  • afname van spiermassa en daardoor verminderde spierkracht
  • afname van zicht en reactievermogen en daardoor sneller problemen met het evenwicht

Dit kan leiden tot een verhoogd risico op vallen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om in beweging te blijven. De volgende twee oefeningen kunnen hierbij helpen:

  1. Elke keer als u opstaat uit de stoel dit 6 keer achter elkaar doen ipv 1 keer en dan direct weglopen.
  2. Elke keer als u wacht op het koffiezetapparaat / de waterkoker proberen op 1 been te gaan staan. Zorg wel dat u een steuntje in de buurt hebt!

Heeft u meer begeleiding nodig bij de oefeningen of informatie over valpreventie? Neem contact met ons op voor een afspraak met de geriatriefysiotherapeut. Die helpt u hier graag bij!

 

Anita heeft gekeken naar Hoe breng en houd je kinderen met een motorische achterstand in beweging?:

Kinderen met een motorische achterstand bewegen en sporten vaak minder, mede omdat ze minder plezier in bewegen ervaren. Daarom is het belangrijk om juist voor deze kinderen te kijken hoe we ze met plezier kunnen laten bewegen. Dit kan onder andere op de volgende manieren:

  • Geef kinderen de beleving dat het bewegen/sporten goed gaat

  • Geef kinderen de regie over wat ze kunnen doen en op welke manier

  • Pas de omgeving aan zodat deze uitnodigend is om te bewegen

  • Begin met wat het kind wil én kan en sluit daarop aan

Ervaart je kind weinig plezier in bewegen? Vraag gerust een van onze kinderfysiotherapeuten om mee te kijken naar de mogelijke oorzaken én de mogelijkheden om wel met plezier te bewegen!

Jannie heeft gekeken naar de webinar Jong beginnen met bewegen hoe pak je dat aan?

Kinderen bewegen uit zichzelf heel graag en als ouders is het goed om het kind daar alle gelegenheid voor te geven. Dit doe je door uitlokkend speelgoed te geven wat aansluit bij de ontwikkeling en verder hebben kinderen ruimte nodig en dat begint al op baby leeftijd.

Er is een mooie infografic gemaakt die je hier kunt bekijken of een filmpje.

Daarnaast spelen kinderen graag een beetje risicovol. Ze zoeken de grenzen van hun kunnen op. Het is goed om een kind hier voor de ruimte te geven en niet te snel in te grijpen. Alleen als de veiligheid in het geding is, grijp je in.

In het huidige leven is digitale media niet meer weg te denken en doen we er als volwassenen goed aan om kinderen hierin te begeleiden. Een goede balans tussen bewegen en stilzitten  is erg belangrijk met het gebruik van digitale media. Lees hier meer over op Trimbos.

Als ouders en begeleiders hebben we een voorbeeld functie zowel op het gebied van bewegen als op het gebied van sociale media. Ga dus lekker actief met kinderen meespelen en probeer de telefoon (in het bijzijn van het kind) vaker weg te leggen.

 

Donderdag heeft Anita de webinar Hoe krijgen we jongeren in beweging? gekeken:

Uit onderzoeken blijkt ongeveer de helft van de jongeren voldoet aan de Nederlandse norm gezond bewegen, bij VMBO’ers/MBO’ers ligt dit percentage zelfs nog lager. Door beter aan te sluiten bij de (be)leefwereld van jongeren kunnen we wellicht de sport- en beweegparticipatie vergroten. Uit gesprekken met jongeren blijkt dat het belangrijk is om de omgeving (de school en wijk) uitnodigend te maken om te bewegen en het bewegen te integreren in schooldagen. Jongeren vinden het belangrijk om zelf te kunnen kiezen wat voor sport ze willen doen en op welk moment ze willen sporten. Daarnaast geven ze aan dat het sporten gratis zou moeten zijn. Andere mogelijkheden zijn het gamen integreren in het sporten en het maken van challenges. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende interesses van jongens en meisjes.

 

De (kinder-)fysiotherapeut kan uitkomst bieden wanneer het sporten bij jongeren niet wil door bijvoorbeeld blessures, overgewicht, specifieke aandoeningen of omdat ze niet mee kunnen komen met het reguliere sportaanbod. De (kinder-)fysiotherapeut doet onderzoek naar de oorzaken voor het niet (goed) kunnen sporten. Samen met de jongeren kijken we naar de hulpvraag en werken we daar met een persoonlijke aanpak naar toe!

Zoeken